Image
Image

Predstavljanje Zrmanja Adventures Festivala

LOGO Interreg Croatia BiH CG

Na konferenciji za medije u Marini Zadar predstavljen je projekt Adriatic Canyoning i događaj Zrmanja Adventure Festival koji će se održati na širem obrovačkom području od 27. do 29. travnja.

Predstavljanju su nazočili Slobodan Jurjević, zamjenik Gradonačelnika Grada Obrovca, Ana Škunca iz Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA te Đuro Župan, direktor Riva Rafting Centra. Gospodin Jurjević je istaknuo kako su za Obrovac od iznimnog značaja aktivnosti poput onih koje pokreće Đuro Župan i koje su za posljedicu imale značajnu promjenu u percepciji ovog grada koji nije više sinonim za propale projekte nego za atraktivan aktivni odmor. Projekti poput Zrmanja Adventures Festivala privlače pažnju na sve kvalitete obrovačkog kraja, promovirajući pri tom pristup koji na prvo mjesto stavlja očuvanje prirode i prirodnih resursa.

Đuro Župan je istaknuo kako je nova suradnja s Agencijom ZADRA NOVA otvorila sasvim nove mogućnosti, a zahvaljujući njoj će Festival posjetiti brojni gosti iz regije. Smatra da će na taj način dobiti priliku predstaviti se puno široj publici, predstaviti potencijale, način organizacije, pa i način kako takvi selektivni oblici turizma vrlo značajno utječu na lokalnu zajednicu i kako postaju nositelji razvoja određenog prostora.

Ana Škunca je iznijela ključne informacije o projektu Adriatic Canyoning i najavila aktivnosti projekta koje će se provoditi za vrijeme trajanja Zrmanja Adventure Festivala.

Na trodnevnom festivalu naši gosti će imati priliku vidjeti aktivnosti koje Riva rafting centar pruža posjetiteljima, a bit će to prilika i za razmjenu primjera dobre prakse. Razmišljamo o istom cilju – pametnije upravljanje prirodnim resursima, lijepa priča koja može poslužiti kao primjer dobre prakse, a sudjelovat ćemo i u konkretnim aktivnostima. Cjelokupan program zbog kojeg smo se uključili bio je pametno iskorišten te smo sa zadovoljstvom prihvaćeni u ovu priču, kazala je Škunca.

Jedna od ključnih projektnih aktivnosti provesti će se u sinergiji s Riva Rafting Centrom za vrijeme trajanja festivala, kada će više od 30 sudionika iz partnerskih zemalja biti u prilici upoznati se sa aktivnostima koje se provode na području rijeke Zrmanje u svrhu promocije područja, poticanja aktivnog i avanturističkog turizma, i održivog korištenja prirodne baštine.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA sudjeluje u programu Zrmanja Adventure Festivala u svrhu uspješne provedbe EU projekta Adriatic Canyoning i ostvarenja cilja projekta - jačanja socijalnog, gospodarskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja između Hrvatske, BiH i Crne Gore, kroz jačanje i diversifikaciju turističke ponude u jadranskom zaleđu.

Projekt ADRIATIC CANYONING: Adriatic Canyons Adventure Tours odobren je u sklopu 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga iz INTERREG IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020. u sklopu treće prioritetne osi „Unaprjeđenje razvoja turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine”.

Projekt se provodi na teritoriju tri države, provedba mu je započela 1. srpnja 2017., a trajat će zaključno do 31. prosinca 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta je 1.878.964,40 EUR, uz 85-postotno sufinanciranje iz Programa INTERREG HR-BA-ME 2014.-2020.


Ispis