Image
Image

Obilježen Dan Grada i blagdan sv. Josipa - Gradonačelnik najavio projekte za uzlet grada na Zrmanji

Misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Josipa, zavjetnom procesijom sa svečevim kipom te svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Domu kulture obilježen je Dan grada Obrovca i blagdan sv. Josipa, nebeskog zaštitnika.

- Prošlu godinu smo završili u financijskom suficitu od oko dva milijuna kuna. Ostvarili smo 265.722 noćenja, osigurali besplatni ulaz Zrmanjom u Obrovac na način da Javnoj ustanovi Natura Jadera ugovorno plaćamo izgubljenu zaradu, s ciljem što veće posjećenosti. Izradili smo i usvojili izmjene i dopune PPU-a te pet UPU-a, kazao je obrovački gradonačelnik dr. Ante Župan dodajući još kako je u tijeku geodetska izmjera u Kruševu, u Gornjem Karinu je završena, dok je u Obrovcu u tijeku izlaganje za sudsku tužbu.

Kupili pet zgrada u staroj jezgri
- Kupili smo pet zgrada u staroj jezgri Obrovca u namjeri da ih obnovimo, kao i nezavršeni objekt na sjevernoj obali Zrmanje nekad planiran za robnu kuću. Kupili smo i 10.000 metara četvornih zemljišta u Kruševu za proširenje groblja. Na javnoj rasvjeti smo umjesto postojećih ugradili 1.500 štednih žarulja što će omogućiti 600.000 kuna godišnje uštede, naglasio je gradonačelnik Župan.

Izgradnjom plaže u Gornjem Karinu, tvrdi gradonačelnik, uvjerljivo su potvrdili mediteranski status ovom lijepom naselju.

- U Obrovcu smo završili radove na crpnoj stanici i time riješili veliki problem u infrastrukturi odvodnje. U Žegaru smo izgradili mrtvačnicu, do kraja tjedna završava se gradnja moderne široke ceste u Kruševu, naselje Otišina, istaknuo je Župan.

Izgrađen je ulazni pristup crkvi u Kruševu, rekonstruiran je obnovljen vodovod Osojnica, koji je 1936. godine izgradio župnik don Pavlov. Izvršena je u cijelosti sanacija te opremanje objekta Gradske uprave, asfaltirano 15 kilometara puteva, pročišćeno 50 kilometara puteva, obnovljeno školsko igralište u Kruševu i srednjoškolsko u Obrovcu, u Kruševu se širi vodovodna mreža, započelo je premještanje dionice regionalnog vodovoda na budućem gradilištu tvrtke Fassa...

Šetnica od Obrovca do slapova Janković buka
- Odabran je izvođač za izgradnju šetnice od Obrovca do slapova Janković buka. U tijeku je postupak javne nabave za sanaciju odlagališta otpada Kljakovača. Imamo potrebnu dokumentaciju i osigurane financije za rekonstrukciju dječjeg vrtića, izgradnju široke prometnice Žegar - Ervenik, nogostupa i rasvjete u Gornjem Karinu, novog mosta preko Karišnice, groblja u Gornjem Karinu, sanaciju gornjeg mosta na Zrmanji u Žegaru i pročistača u Gornjem Karinu, nabrajao je Župan.

Na prvom su mjestu, kaže, po proizvodnji električne energije iz hidroelektrane Velebit i vjetroelektrana.

- Za iduće razdoblje planiramo izgradnju Doma umirovljenika u Obrovcu, podzemno električno kabliranje Kruševa, proširenje groblja u Kruševu i Obrovcu, izgradnju plaža u Kruševu i Obrovcu, tržnice u Obrovcu, reciklažnog dvorišta, vodovoda u Kobljanima i Bilišanima, zatim obnovu kupljenih zgrada u staroj jezgri, aglomeraciju, odnosno izgradnju kanalizacije i promjenu vodovodnih cijevi u priobalju i dr., ambiciozno je najavio dr. Župan.

Program je vodila Ivana Zrilić, voditeljica Filmskog ureda Zadar, dok je za veseli štimung brinula klapa Dalmatino iz Murtera.

Turistički iskorak
- Veliki iskorak u posljednjih nekoliko godina doživio je turizam i u ruralnim krajevima Zadarske županije, a sve bolje turističke brojke bilježi i obrovačkoo područje što bi moglo donijeti još bolji i kvalitetniji život, kazao je Božidar Longin, zadarski župan.

Razvoj mora biti održiv i zato je posebno važno sačuvati čist okoliš i idućim generacijama ostaviti u nasljeđe netaknutu prirodu.

- Iz tog razloga, zajedno s Gradom Obrovcem, ali i s još 12 općina i gradova, radimo na projektu stoljeća – Aglomeraciji Novigradsko i Karinsko more - Podvelebitski kanal, koja će u najvećoj mjeri biti financiran europskim sredstvima, navodi Longin.

Naravno, kaže Longin, za sve ovakve projekte ključna je dobra suradnja lokalne razine i Vlade RH, koja s velikim simpatijama gleda na Zadarsku županiju.

- Županija brine o zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi. Imamo 67 korisnika za projekt Pomoć u kući starijim osobama, a sufinancirali smo i ogrjev za 153 potrebite obitelji te isplatili naknadu za 15 novorođenčadi u prošloj godini, zaključio je župan Longin.

Nagrada za životno djelo Anti Jurjeviću
Nagradu Grada Obrovca za životno djelo dodijeljena je Anti Jurjeviću (71), umirovljenom zadarskom gospodarstveniku rođenom u Kruševu. Diplomirani pravnik 70- ih godina prošlog stoljeća obnašao je odgovorne dužnosti u životu tadašnje Općine Obrovac iz koje odlazi u Zadar gdje u poduzećima Luka i Cenmar obnaša dužnost direktora pravnog sektora. Godine 1989. osniva privatno poduzeće Zadarkomerc. Cijelog svog radnog vijeka nastojao je podržati i zaposliti ljude iz Kruševa i šireg obrovačkog kraja. Najveći je donator izgradnje nove crkve sv. Jurja u Zadru. Dobitnik je Spomenice Domovinskog rata, Ordena kneza Domagoja, Nagrade Grada Zadra, Općine Vir i dr., piše u obrazloženju dodjele Povelje počasnog građanina. Nagradu je preuzeo unuk, također Ante Jurjević.

- Čast mi je primiti nagradu počasnog građanina koju ste dodijelili mom didu Anti Jurjeviću. Prepoznali ste njegovu ljubav za kraj i valiorizirali vrijednost njegovog minulog rada. Znajte da mu ova nagrada znači više od svih dosadašnjih nagrada i priznanja. Prenosim njegovu zahvalnost porukom: "Neka se svi Kruševljani i dalje mole Bogu u našoj crkvi sv. Jurja".

Godišnje nagrade Ivanu Erslanu i Petru Veselinoviću
Godišnja nagrada Grada Obrovca dodijeljena je sportašu Ivanu Erslanu (27) iz Obrovca, profesionalnom MMA borcu, (ultimate-fight, slobodna borba), koji je s Finan Figt Championshipom potpisao ugovor za četiri ovogodišnje profesionalne borbe u Las Vegasu u Americi. Kako je laureat na pripremama na Floridi, nagradu je preuzeo njegov otac Ivica-Stjepan Erslan.

Godišnja nagrada dodijeljena je i Petru Veselinoviću iz Golubića, jednom od prvih uzgajivača koza na obrovačkom području. Veselinović je na svom OPG-u prije tri godine organizirao pripust i kontrolu proizvodnih osobina hrvatske šarene koze. U svom matičnom stadu ima 116 grla hrvatske šarene koze.

Socijalna osjetljivost
Socijalno smo osjetljivi, dječji vrtić je besplatan, dajemo porodiljske naknade, jednokratne pomoći materijalno ugroženim obiteljima, novčane nagrade najboljim učenicima osnovne i srednje škole, financiramo programe izvannastavnih aktivnosti, besplatno dajemo udžbenike Srednjoj školi Obrovac, provodimo program Pomoć u kući starijim osobama, subvencioniramo autobusne linije, s 500.000 kuna stipendiramo 50 studenata, za Uskrs i Božić umirovljenicima dajemo pakete namirnica, u cijelosti subvencioniramo troškove Pučkog otvorenog učilišta, Gradskog muzeja, športskih klubova, naglasio je Župan.


Ispis