klikni na sliku za veći prikaz

   
 
 
   
 
 
   
 
 
 
 

Petnaesti rođendan škole u Obrovcu

 
     
 

Obilježavanje 15. godišnjice rada osnovne i srednje škole započelo je jučer u Domu kulture Obrovac, otvaranjem prigodne izložbe "Poslije Oluje" poznatog zadarskog fotografa Vladimira Ivanova. Kako je sam Ivanov istaknuo, tridesetak fotografija nastalo je neposredno nakon vojno-redarstvene akcije Oluja u vrijeme dok je radio kao reporter Slobodne Dalmacije, a na slikama se mogu vidjeti motivi vojnika ili posljedice ratnih razaranja poput srušenih vjerskih objekata. Uz nazočnost brojnih učenika izložbu je otvorio Željko Modrić, ravnatelj Osnovne škole Obrovac.

- Mnogi od vas nisu bili rođeni kada se ovo događalo, a mi koji smo stariji od vas jako dobro znamo kako je bilo dočekati trenutak i vratiti se u svoje mjesto i svoj grad. U ovo vrijeme slavimo velike i tužne obljetnice, najveća stradanja dogodila su se u rujnu i listopadu, a sve godine smo živjeli za povratak na svoja ognjišta. Na ovim fotografijama dobro se vidi koliko je povratak bio veličanstven i tužan. Tužan jer se nisu vratili svi koji su morali otići, jer su se mnogi vratili na porušene i devastirane svetinje. Vratilo se 97 učenika osnovne škole i desetak njihovih učitelja te četrdesetak učenika srednje škole i njihovih učitelja. Te obitelji koje su se vratile su temelji svega što je niknulo u ovo vrijeme, kazao je Modrić dodajući kako su nažalost mnogi na svojoj koži osjetili što znači rat.

- S pozicije države rat znači sloboda i neovisnost, a s pozicije malog čovjeka rat donosi gubitke, tugu, bol, razorene obitelji, izbrisane uspomene i briše tragove prošlosti, roda i zavičaja. Nadam se da će ove fotografije biti poticaj mladima kada jednom dođete na čelo ove države da vam nikad ne padne na pamet započeti bilo kakav rat, kazao je Modrić ističući kako baš zbog toga ove fotografije imaju toliku vrijednost.

Vladimir Ivanov, zadarski fotograf ispričao nam je kako su nastale fotografije koje će se još neko vrijeme moći pogledati u Domu kulture Obrovac.

- Fotografije su nastale neposredno nakon akcije Oluja, kao fotoreporter Slobodne Dalmacije pratio sam vojsku i jedno od prvih mjesta u koja smo ušli bio je Obrovac. Imali smo osjećaje jada i tuge kada smo vidjeli što smo vidjeli, dok smo s druge strane bili sretni jer je sve oslobođeno, kazao je Ivanov.


Srednja škola Obrovac vratila raketno modelarstvo u Dalmaciju

Više o obilježavanju 15 godina osnovne i srednje škole u Obrovcu te deset godina raketnog modelarstva u Dalmaciji rekao nam je Darko Tokić, ravnatelj Srednje škole Obrovac.

- Otvaranje izložbe, koja je zajednički projekt obje škole, je sam početak događanja u Obrovcu, a zajednički je i svečani program koji počinje danas u 18 sati na kojemu će nastupiti zborovi te će biti prikazan i film o posljednjih 15 godina srednje škole. Mogu se pohvaliti i kako je Hrvatski raketni savez u povodu desete godišnjice modelarstva u Dalmaciji dodijelio priznanje Srednjoj školi Obrovac i Udruzi tehničke kulture Faust Vrančić, tako da će predsjednik saveza Bogumil Hren na svečanosti uručiti priznanja, kazao je Tokić ističući kako je baš Srednja škola Obrovac nakon 13 godina vratila raketno modelarstvo u Dalmaciju te da se od 1. do 3. listopada u Obrovcu odvija 16. državno prvenstvo u modelarstvu za djecu i mladež.

Od ostalih događanja valja istaknuti "ekološki aktivni vikend" koji je započeo jučerašnjim predavanjem Jane Mijailović, najpoznatije zadarske alpinistkinje i članice ženske alpinističke ekspedicije koja se penjala na Himalaju.

- Radio sam na projektu "Desetljeće odgoja i obrazovanja za održivi razvoj" koji promovira Europska unija i ovaj "Ekološki vikend ekstremnih sportova" obuhvaća rafting, speleologiju i alpinizam, bilo je predviđeno i ronjenje, ali to ostavljamo za sljedeću godinu. Naglasak stavljamo na "ekološki", jer djeca trebaju upoznati probleme čovječanstva vezane uz održivi razvoj, kazao je Tokić dodajući kako - da bi volio prirodu i sačuvao je moraš je voljeti, a voljeti je možeš samo ako izađeš u nju.

Učenici će tako posjetiti špilju, spustiti se niz Zrmanju ili popeti na Velebit, a moći će pogledati i prezentaciju rada speleologa, spustiti se konopom niz školu ili vidjeti pokaznu vježbu HGSS-a.

 

www.zadarskilist.hr